Sherry er den ældste vinstil i Spanien og blev oprindeligt produceret i byen Jerez. Det er traditionelt blevet fremstillet af hvide druer dyrket nær Jerez, selvom der nu er lavet variationer længere mod nord, som ikke stadig kaldes sherry.
Vinene blev oprindeligt kaldt “sherris” eller “sherries”, men det navn blev forbundet med den særlige type, der blev produceret omkring byen Sherry, så det blev “sherry”.
Ordet “sherry” stammer sandsynligvis fra det persiske Xérès, som var navnet på en by, der engang stod nær Jerez.
Den engelske udtale er, mens den spanske udtale er.
Sherry kommer i en række forskellige stilarter.
Sød sherry fremstilles ved at blande upasteuriseret forstærket vin med destilleret spiritus i et forhold på cirka 20:80. Efter en fældningsperiode, som kan variere fra et til tredive år afhængigt af typen, er resultatet sød sherry, der typisk har et alkoholindhold mellem 17% og 20%.
Sherry serveres ofte som aperitif før et måltid.
Den mest traditionelle ledsager er tapas, Spaniens appetitvækkere. De serveres sammen med tør sherry (undertiden kaldet fino, hvilket betyder “fint”), og kombinationen er kendt som “buenas horas” (“gode timer”).
De bedste tidspunkter at indtage tør sherry er mellem 11:00 og 13:00, mens søde vine kun bør indtages efter et måltid.
Sherry er normalt lavet af hvide druer, der får lov til at modnes fuldt ud, før de plukkes. Forskellige druesorter, der bruges til Sherry -vin, stammer fra Jerez -regionen.
Den type, der er fremstillet af druer, der hovedsageligt dyrkes nær Jerez, kaldes “Jerez-under-the-Fork”, da den er fremstillet af druer, der er høstet under en gaffel, i modsætning til dem, der er plukket af vinstokken.
Druer dyrket længere mod nord kaldes “Nebbiolo” og kan bruges til at producere andre vin stilarter, men sherry involverer stadig en proces med at fin bløde vinen med en kombination af æggehvider og en stærkt koncentreret alkoholopløsning kendt som fino eller espumante.
Sherry’s honningfarvede (eller ravfarvede) og gyldne stilarter er generelt dyrere end den ravfarvede “hvide” stil, der er blevet lavet i århundreder i Jerez.
Den bedste værdi er fra typen “Hvid”, som er en af de mest populære typer i dag.
Sherry er en beriget vin, hvilket betyder, at den er blevet blandet med brandy.
Druesaften ekstraheres fra druerne og gæres for at lave vin; derefter placeres den i egetræsfade til ældning.
Befæstningen hjælper med at forhindre udvikling af skadelige bakterier, mens eg tilføjer smag og balance.
Efter ældning kan Sherry fortyndes (20% til 30%) for at gøre det mere velsmagende og samtidig bevare alkoholindholdet (18% til 20%).
Aldring tager forskellige længder afhængigt af stilen – fra et til tredive år.
Sherry er et godt alternativ til rødvin eller blandede drikkevarer.
Den har en høj koncentration af antioxidanter, og den indeholder også vitamin B6 og kalium.
Sherry er også godt for dit hjerte, fordi det kan reducere dårligt kolesterol og forhindre åreforkalkning, så det hjælper med at forhindre de risici, der skyldes kolesterol plak opbygning i dine blodkar.
Vinen fra Jerez er blevet knyttet til middelhavskosten, hvilket betyder, at der er mange positive effekter af at indtage denne drik på grund af dens antioxidant indhold, der kan øge kardiovaskulær sundhed.
Sherry “er” usund, fordi den indeholder alkohol, men det er det eneste negative ved denne vin.
Der har ikke været nok bevis til at vise, at nogle af de påstande, der knytter forbrug af sherry til leversygdom, er korrekte.
Det er rigtigt, at hvis du spiser for meget, vil du sandsynligvis blive syg på grund af mængden af alkohol i det.
Denne drik kan også forårsage dehydrering, fordi den udtørrer mund og hals, men denne effekt er midlertidig og forsvinder, når du tager en drink vand eller noget andet for at rehydrere dig selv.
Vi bør også undgå at indtage denne vin, hvis vi har en leversygdom, da den høje mængde alkohol tilsat ved forstærkning kan gøre tingene værre for dit helbred.