Liquor er en sød alkoholholdig drik, der ofte er blevet aromatiseret fra frugt, urter, krydderier, blomster, frø, rødder, planter, bark eller fløde.
Ordet stammer fra det latinske ord spiritus, der betyder “drink”.
Alkohol blev produceret til medicinske formål i det antikke Grækenland og Rom. I middelalderens England blev det kaldt vin.
I senere år blev det forbundet med spiritus baseret på den måde, hvorpå de blev destilleret fra frugtsaft eller gærede korn såsom øl.
Dens populære anvendelse spredte sig gennem Europa og til Amerika i 1800’erne.
Som et resultat af dets forbindelse til et destilleret produkt omtaler mange mennesker spiritus som spiritus frem for likører, fordi destillation finder sted før gæring eller endda ældning.
Den vigtigste forskel mellem likører og spiritus er den måde, de produceres på.
Alkohol er fremstillet af en destilleret bundsprit, frugt, krydderurter eller krydderier, der er blevet smagt og sødet.
Stillbilleder, der kan fange smagen fra det originale stof, der destilleres ved brug af re-destillation eller anden proces før ældning, kaldes pot stills.
Ved vinfremstilling bruges en kombination af drueskind og frø til dette formål, eller en del af en tønde kan afsættes til dette formål.
Nogle spiritus har specifikke ord, der beskriver den faktiske destillationsproces, f.eks. Enkelt Destillationer vs dobbelt destillationer.
Sprit er mange moderne menneskers foretrukne drink.
Det hjælper generelt med at lette stress, slappe af og hjælper med at kende sanser. Alkohol er også mindre mættende end andre drikkevarer.
De indtages bedst tidligt på dagen eller før store måltider, fordi de får dig til at føle dig sulten.
Alkohol kan bruges som mixer til blandede drikkevarer eller bruges alene. Hvis du er en is-æder, har mange spiritus stor balance med bare frugtsmag og is.
Grenadinerne har en målrettet sødme, der vil forbedre drikken uden at ændre smagen af cocktailen helt.
Mange cocktails er lavet med spiritus ved at tilføje mere væske til at fortynde dem, så de ikke dræber din gane lige fra flagermus.
Afhængigt af mærket og typen af spiritus, der købes, er dette et vanskeligt spørgsmål. I de fleste tilfælde er spiritus ret dyre. For eksempel er en 750 ml flaske Jack Daniel’s cirka 100 kr i de fleste butikker og er 35% alkohol i volumen.
Hvis du multiplicerer det, er der ikke meget alkohol i flasken til dine penge, hvis du skulle drikke det lige.
Det kan være en bedre værdi at fortynde med saft eller sodavand og tilføje en mixer, medmindre det kommer til at blive indtaget i skud, som let kan få op til 150 – 200 kr. pr. Flaske afhængigt af hvem din bartender er.
Alkoholindholdet i spiritus kan variere alt fra 20% til 95% ABV. Det generelle gennemsnit er 40-55%. Det betyder, at et glas spiritus har dobbelt så meget alkohol i sig, som et glas vin gør.
Likører har også et betydeligt højere alkoholindhold end de fleste andre spiritus.
Nogle spiritus, såsom Bacardi Carta Blanca og de fleste vodkaer, fås i forskellige varianter.
I disse tilfælde er basisluden 40% alkohol, men smagen kan være så høj som 46%.
Nogle lande har love, der forhindrer, at smage procenter annonceres på etiketter.
I nogle tilfælde er der tilsat smags additiver til nogle spiritus, der har været brugt som fortynder eller rengøringsmiddel.
I nogle tilfælde kan dette forårsage en betydelig ændring i spiritussens smag.
I andre kan det forårsage en langsom død over tid som følge af indånding eller indtagelse.
Det anbefales under ingen omstændigheder at drikke nogen af disse drikkevarer.
Alkohol opstod for 5000 år siden i Mesopotamien og blev brygget for at skabe øl og vin. Dette skyldes, at frugtsaft, der forlader gæring efter høsten, vil producere deres eget alkoholindhold over tid.
Det ville også gøre frugtsaft mere velsmagende for mennesker, hvis primære kilde til hydrering var øl og vin alene.
I stedet for at skulle drikke vand til deres måltider, kunne mesopotamierne tilføje smag og alkohol til deres måltider, hvilket yderligere hjalp med at forhindre underernæring i de lange sommerdage.
Denne metode til at konservere mad og skabe en drink ud af det kan stadig ses i dag i mange dele af Asien som Thailand, Vietnam, Malaysia og Myanmar.
I det gamle Egypten blev spiritus brugt til balsamering på grund af dets konserverende virkning på kød.
Egypterne bryggede også øl og vin, som mere end sandsynligt alligevel ville have gæret under opbevaring.
Det er derfor, at nogle lande i dag ikke tillader import af øl og vin fra Egypten ved hjælp af Embargo Act eller andre restriktioner for alkoholsalg.