Cognac er en brandy -type, der er fremstillet af destilleret hvidvin.
Det har et alkoholindhold på omkring 40 procent.
Navnet stammer fra byen, hvor det blev oprettet, Cognac, Frankrig.
Cognac er destilleret hvid drue vin, der gæres i mindst to år, før den blandes med lagret brandy eller bourbon destillater.
Den indeholder mindst tre typer alkoholer, som er ethanol, methanol og acetaldehyd.
Dens alder kan variere, men traditionelt skal den være mindst to år gammel.
Farven varierer fra gylden til mørk brun/rav eller kobber.
Cognac består af op til tre typer alkoholer: ethanol, methanol og acetaldehyd.
Det destilleres normalt fra vin med et alkoholindhold på 15–35%. En ånd på omkring 40% abv bruges generelt.
Vinen og sherry tønderne, der bruges til lagring, kan komme fra forskellige områder og forskellige årgange: nogle druer til cognac kommer fra Alsace, nogle fra Haut-Medoc, så der er ikke noget klart mønster, hvormed druer kan bruges til fremstilling af cognac.
Cognac er en brandy -type, der er fremstillet af destilleret hvidvin.
De anvendte druer kan være Ugni Blanc, Folle Blanche eller Colombard.
Vingårde i Cognac-området er placeret på skråninger mod sydøst med jord bestående af grus og ler.
Druerne modnes tidligt i september og høstes i hånden så sent som muligt for at sikre, at mosten har så meget smag som muligt.
Vin fra forskellige vinmarker får lov til at gæres separat med sine egne gær, indtil alt sukkeret er blevet omdannet til alkohol, før det destilleres sammen, normalt to gange.
Alkoholindholdet i cognac svinger mellem 40 og 60% og kan bedømmes ved at måle åndens tæthed.
Alkoholindholdet i vin måles normalt ved hjælp af et refraktometer, hvor en stråle moduleret ved forskellige bølgelængder reflekteres af prøven.
Dette er ikke praktisk med vine, der indeholder mere end 15% alkoholindhold, så det er undertiden muligt at måle den specifikke tyngdekraft på et hydrometer ved at måle, hvor stor vægt dette giver, når det suspenderes i destilleret vand.
Åndens densitet vil variere afhængigt af mængden af alkohol og vand, der er til stede.
Cognac er lagret på egetræsfade – eller “fade” for kort – som er tønder, der engang blev brugt til at lagre vin, bourbon eller sherry.
Det er også muligt at tilføje egetræsspåner til vin for at tilføje smag, farve og aroma.
Cognacs farve kan variere fra gylden til mørk brun/rav eller kobber.
Cognac kan nydes pænt, på klipperne og med mixere og læskedrikke som cola og sodavand. Det kan føjes til andre alkoholiske og alkoholfrie drikkevarer, såsom cocktails.
Brandy kan bruges til madlavning, og nogle mener, at det giver mad en bedre smag end bordvin, især kødretter.
Cognac er opkaldt efter byen Cognac, der ligger i Charente -regionen i Vestfrankrig. Det er her, det er blevet lavet siden 1400 -tallet.
Cognac blev først produceret af benediktinermunke, der opdagede, at de lettere kunne lave brandy ved at destillere vin end vand.
De franske konger kæmpede om, hvem der havde mere kontrol over Cognac.
I gennemsnit kan cognac prissættes til omkring 200-500 kr pr. 750 ml flaske. Der er dog flere mærker af cognac, der er mere overkommelige.
Hvad er de forskellige typer cognac?
Der er to typer cognac: ru og fin.
Rough er mere på den søde side, mens fine er mere på den tørre side. Det er normalt mærket som VS eller VSOP på fransk “Very Special Old Pale”.