Aperitif er en vintype, der typisk serveres før det første måltid i et måltid og menes at stimulere appetit og fordøjelse.
Den kan fremstilles af hvide og rosévine, men også af rødvin tilsat sukker. Der er mange sorter med forskellige alkoholindhold, druesorter, aromaer, farvestoffer, sødme eller bitterhed blandt andre.
I de fleste områder i det nordlige Frankrig, hvor Aperitif producerede, er det typisk fremstillet af hvide vine ved hjælp af druesorten kendt som Muscadet, som har skabt en kompleks balance mellem søde og sure smag.
På fransk betyder aperitif at få eller gøre sig klar til at spise noget.
På engelsk bruges det til at betyde en vin drink, der indtages før et måltid.
På den anden side henviser aperitif i mange andre lande til en slags vin drik, der stimulerer appetit og fordøjelse. Navnet kommer fra det latinske ord aperire, der betyder “at åbne”.
Som allerede nævnt kan aperitif laves af hvidvin og rosévin. Derudover kan rødvin også bruges med tilsat sukker.
Rød Bordeaux, Côtes du Rhône og Côtes du Ventoux er nogle eksempler på røde vine, der er blevet til aperitif.
Smagen af disse kan være ret stærk, fordi den har drueskind, frø og stilke.
Denne type alkohol er populær i den nordlige del af Frankrig, hvor den produceres.
Der er også andre sorter, der er bitre eller søde.
Nogle sorter er lavet med urter, blomster eller krydderier for at skabe forskellige smag.
Kunstnere har skabt deres egne mærker som Hermès, der f.eks. Bruger dufte som rosmarin, honning og timian. Kombinationen resulterer i en ny aroma, der er fuld af smag; nogle gode eksempler er Rosemary Aperitif og Timian Aperitif.
Aperitif Vine produceres typisk ved at tilføje sukker eller sukkererstatninger som saccharose (sukker) eller honning i røde vine med druesorter som Cabernet Sauvignon, Cinsault og Pinot Noir. Til hvidvine bruges normalt Muscadet og Roussanne. Kombinationen af sukker og alkohol resulterer i en lys farve og en let smag.
For at øge vinens sødme eller bitterhed kan der tilsættes andre tilsætningsstoffer, såsom vindruekerner, stilke eller brombærblade samt krydderier som kanel, anis, koriander, nelliker og pebermynte.
Derudover kan andre ingredienser blandes i aperitiffer afhængigt af deres formål. Nogle eksempler er urter som rosmarin, for eksempel som har en stærk aroma og smag, mens andre er aromaer fra blomster som lavendel for at skabe forskellige smag.
Aperitiffer er ikke dyre, hvis de er lavet af druer af vin af høj kvalitet.
Nogle drikkere går dog efter vine af lavere kvalitet, fordi de har den rette balance mellem søde og bitre smag på grund af tilsætning af sukker eller honning, eller fordi det er billigere.
Det er almindeligt at finde aperitiffer, der koster mere end 10 euro per flaske.
Hvis du leder efter en god flaske til en overkommelig pris, kan du tjekke Fidèle -mærket, som kun koster 6 euro hver.
Det betyder, at du i 100 ml (4 oz) får omkring 50% alkoholindhold (f.eks. Aperol for 6 euro pr. Flaske indeholder 40% alkoholindhold).
Ifølge American Gastroenterological Association.
For at tilskynde til mere kraftig fordøjelse.
At stimulere appetitten.
At fremme bedre bevægelse af tarmene, så de går mere effektivt videre.
Derfor har mange undersøgelser vist, at nogle mennesker, der ikke drikker alkohol, udvikler en overvækst af tarmbakterierne, mens nogle, der drikker Aperitif, regelmæssigt lider af forstoppelse.
Det anbefales at drikke dem dagligt. Det er også godt for din lever, fordi det stimulerer det og forbedrer dens funktion.
Grundlæggende er aperitiffer kendt for deres virkninger på fordøjelsen og deres afførende egenskaber, hvilket betyder, at de kan hjælpe dig med at slippe af med overskydende mad i tarmen.