Ordet økologi, blev første gang benyttet i 1866, men har siden 1970’erne, virkeligt sat sit præg på Danskerne.
De sidste mange generationer, har fået ind med modermælken, at økologi, markeret med det røde “Ø” mærke, er et produkt der er lavet under bedre forhold.
Men det er ikke kun vores grøntsager, kød eller andre produkter, vi Danskere forventer er økologiske.
Især vores kaffe, kommer med en stor forventning om at være mærket økologisk.
Det kommer især til udtryk, i de mange smagfulde, økologiske kaffe varianter der er på markedet, samt det store udvalg der er sprunget frem, de sidste mange år.
Som med de fleste andre økologiske produkter, så er der en lang række regler og retningslinjer, som kaffeproducenter skal overholde, for at kunne kalde deres kaffe for økologisk.
I nogle lande, er det ikke muligt at producere kaffen økologisk, grundet biller og andre skadedyr, der ødelægger høsten.
Her er man nødt til at bruge en række kemiske sprøjtemidler, for at få høsten i hus.
Og det er også en af de væsentligste ting, der er skåret ud, når en kaffe klassificeres som økologisk, nemlig sprøjtemidlerne.
I nogle lande, er kaffen økologisk af natur, fordi der ikke er skadedyr, til at ødelægge høsten.
Det gælder bl.a. I Mexico, hvor næsten alt kaffe der kommer ud af landet, kan klassificeres som en økologisk kaffe.
Bæredygtighed er en vigtig faktor, og især for os Danskere, med den klimadebat der er oppe og vende nu.
En af de helt store fordele ved økologi, er at der ikke benyttes ressourcer i samme grad, som ved traditionelt kaffe landbrug, fordi der ikke benyttes skadelige stoffer.
Det er med til at skåne miljøet, og især grundvandet i de områder der dyrkes.
Og når vi taler bæredygtighed, så er grundvandet en helt afgørende faktor.
Både i Danmark og i resten af EU, har vi en lang række strenge kvalitetskrav, til de varer der importeres.
Det gælder ikke mindst, hvis et produkt er mærket med, at det er økologisk.
Først og fremmest, så er der en lang række retningslinjer for, hvordan et produkt skal være produceret, og for kaffe, hvordan det er blevet dyrket.
Herunder skal der ikke være benyttet sprøjtemidler og skadelige stoffer i produktionen.
Inden produkterne kommer på gaden, så du kan købe den, så gennemgår de også en række tests, for at sikre, at produktet også er økologisk.
De sprøjtegifte og skadelige stoffer der bliver benyttet i det traditionelle landbrug, er ikke sundt for kroppen, med med meget andet, så er der nogle max værdier et produkt må indeholde, så vi mennesker kan indtage det.
Det gælder også ved kaffe, hvilket betyder, at en ikke økologisk kaffe, ikke nødvendigvis er skadelig for dig, men den kan indeholde en række stoffer, der kan være skadelige på den lange bane, baseret på dit indtag.
Da disse skadelige stoffer ikke er at finde i økologisk kaffe, så gør det, at produkterne er bedre for din krop.
At et kaffe produkt er økologisk, betyder ikke at det også er koffeinfri.
Der findes rigtig mange økologiske kaffer, der også er koffeinfri.
Men det skyldes, at den process der fjerner koffein fra kaffen, er en anden process, end den der skal til, for at kalde produktet for økologisk.
Det er altså stadigvæk muligt for dig, at få en kop aftenkaffe, uden koffein i en økologisk variant.
Som med mange andre økologiske produkter, så findes de i en lang række forskellige produkttyper.
Of med det store udvalg af økologiske kaffe produkter, så kan du også finde, dine standard produkter, i en økologisk udgave.
Når du handler dine hele kaffebønner i en økologisk version, så er du sikker på, at du får et produkt, der ikke ligger langt fra, hvad der kunne opleves, da bønderne høstede kaffen og ristede dem, til den smag du kender og elsker.
Herefter kan du smide kaffebønnerne i din kaffekværn, og lave en friskbrygget og aromatisk kop kaffe, som du elsker den.
Den malede version af økologisk kaffe, er som bønnerne, et dejligt produkt, der kommer ud af, at der er arbejdet mere med at gøre produktet sundere for dig.
Den malede kaffe, kommer ofte i poser, der også er bæredygtige, og derfor kan hive tilbage til naturen, når du er færdig med at drikke den.
Ligesom med de andre kaffevarianter, så er der også lavet, en lang række instant kaffe varianter, der kan gøre dit liv lidt bedre.
Instant kaffe, er oftest lavet ved at frysetørre kaffen og derefter dehydrere den under et vakuum, så væsken trækkes ud af produktet, og det derefter kan laves til din færdige kaffe.
Espresso er jo en kaffe der skal laves under tryk.
Derfor er økologiske kaffe varianter, fantastiske at bruge til espresso.
Her kan man male kaffebønnerne helt fint, så de kan skabe den nødvendige modstand, der skal til, For at skabe den bedste smag og aroma.