Er du en rigtig kaffe elsker? Så kender du helt sikkert til de mange fordel, en god kop kaffe kan give dig, især i løbet af dagen, når du er på arbejde.
Når man indtager koffein, så øger det hjernens produktion af adrenalin.
Med det, så skærper du hjenen, den kvikkes op, og du bliver både mere opmærksom, husker bedre og tænker bedre.
Og som med alle andre stoffer, så varer det ikke ved, hvorefter du får en trang til kaffe, for at opnå disse effekter igen.
Det lyder alt sammen, meget positivt, så hvorfor overhovedet drikke en koffeinfri kaffe.
Selvom du producerer adrenalin og styrker din hjernes evne til at fokusere, så kan koffein på den lange bane, godt være skadeligt for din krop.
Man kan få koffeinforgiftning, der viser sig ved kvalme, opkast, hovedpine, mavepine, angst og nervøsitet.
Dette gælder dog oftest, hvis du har drukket virkeligt meget kaffe, eller hvis du er lille af natur, og derfor kan klare langt mindre koffein.
Derudover, så er der mange der drikker koffeinfri kaffe, fordi de elsker smagen af kaffe, men de ønsker ikke de følgevirkninger der er med, når man indtager koffein.
For nogen, benytter de koffeinfri kaffe, for at kunne drikke en kop aftenkaffe, eller eftermiddagskaffe, så de stadigvæk er trætte, når det er tid til at sove.
Hvornår, eller om du skal drikke koffeinfri kaffe, er et temperamentsspørgsmål du skal stille dig selv. I forhold til din krop og din rytme.
Man ved fra videnskabelige undersøgelser, at det tager tid for koffeinen, at komme igennem kroppen, hvorfor du kan forvente dets virkning at have effekt, længe efter kaffen er drukket.
For mange, så er den koffeinfrie variant, noget de drikker om aftenen, og nogle gange også om eftermiddagen, så deres krop, er klar til at blive udhvilet ordentligt, når de går i seng.
Lider du hurtigt af koffeinforgiftning, så er det en god idé at drikke koffeinfri kaffe, i alle dagens kaffekopper.
Selvom en kaffe har mærket som værende koffeinfri, så er det olle 100% rigtigt, da dt er umuligt, helt og aldeles, at fjerne alt koffeinen fra kaffebønnerne.
Der er dog sat en maksimumværdi på koffeinindhold, på 0,1%, for at en producent har lov til at kalde kaffen for koffeinfri.
Det betyder ikke, at man snyder, det samme gælder en lang række andre produkter, hvor man fjerner et stof.
I gamle dage, benyttede man en metode til koffein fjernelse, hvor man lagde kaffebønnerne i et organisk opløsningsmiddel, der så fjernede koffeinen fra kaffen.
Dette gjorde, at der var skadelige stoffer i kaffen, når den var færdig med at få fjernet koffeinen.
Man opfandt derfor nye metoder til fjernelse af koffein, herunder bl.a. Brug af vand og aktivt kul, for at trække koffein ud af bønnerne.
Det sikrer, at kaffen ikke tager skade, og samtidig beholder den gode smag og aromaerne i kaffen.
Metoden til at fjerne koffein, ligger i det engelske ord for koffeinfri, der er decaf, altså at man trækker koffeinen ud.
Det betyder også, at en koffeinfri kaffe, nu smager, lige så godt som “almindelig” kaffe.
Med de nye metoder til at lave koffeinfri kaffe, er det muligt at lave en kaffeoplevelse, der rammer originalen, næsten spot on.
Der er selvfølgelig stadig forskel på, hvilken type kaffe du drikker, hvor meget og hvordan den er ristet, samt hvilket område den kommer fra.
Så du kan trygt og roligt vælge en koffeinfri kaffe, frem for den normale slags, og endda med fordel, hvis det er hen på aftenen.
Som udgangspunkt er koffein ikke skadeligt på den lange bane.
Men som med alle andre stoffer, så kan det være skadeligt for din krop, især hvis du indtager for meget af det.
Hvis du fx. Drak mellem 50 og 100 kopper kaffe om dagen, så menes det, at det koffeinindtag du har, ville være direkte giftigt.