Hyg.dk

Bryllupstraditioner
Indhold
Rasmus
Rasmus
Del artiklen:

Bryllupstraditioner

Traditioner ved bryllupper kan variere fra land til land og fra kultur til kultur, og det kan være interessant at lære om de forskellige traditioner, der findes.

I denne artikel vil vi gennemgå de store og små bryllupstraditioner, der typisk følges ved et dansk bryllup, fra bryllupsinvitationer til den traditionelle første dans og “noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt”.

Vi vil også se på, hvordan brude i de senere år har tilføjet internationale eller alternative traditioner til deres bryllup for at gøre det endnu mere personligt og unikt.

Bryllupstraditioner Længe inden brylluppet

En tradition, der ofte følges ved danske bryllupper, er, at gommen skal have svigerfars tilladelse til at fri til sin brud.

Denne tradition har sin oprindelse i en gammel overtro om, at det bringer lykke og god vind, hvis gommen får tilladelse fra svigerfaren til at fri til bruden.

Traditionen foregår typisk, inden gommen frier til bruden.

Gommen vil ofte gå til sin svigerfar og bede om tilladelse til at fri til bruden, og svigerfaren vil ofte give ham tilladelse og ønske ham tillykke med frieriet.

Selvom denne tradition ikke er så udbredt som før i tiden, er den stadig en del af mange danske bryllupper, og den symboliserer respekt og anerkendelse af svigerfarens rolle i brudeparrets liv.

Det er vigtigt at huske, at brudeparret altid har ret til at vælge, om de vil følge denne tradition eller ej, og ingen skal føle sig presset til at gøre noget, de ikke ønsker.

Polterabend

Polterabend er en tradition, der følges af mange brude og gomme i forbindelse med deres bryllup.

Polterabend er en fest, der holdes dagen før brylluppet, og den er ment som en sjov og festlig måde for brudeparret og deres venner og familie at fejre kommende bryllup.

Der er dog en moderne tradition, hvor polterabend holdes nogle uger før brylluppet, hvor brudepiger og gomsmænd overrasker brudeparret hver for sig, og har en hyggelig dag, med forskellige aktiviteter, et stykke tid inden selve brylluppet.

Du kan læse meget mere om polterabend i vores artikler, Polterabend for hende og Polterabend for ham.

Polterabend har sin oprindelse i Tyskland, hvor det var en tradition at holde en fest dagen før brylluppet, hvor gæsterne kunne kaste porcelæn og andre skrøbelige ting mod brudeparret for at bringe dem lykke og god vind.

I moderne danske bryllupper er denne del af traditionen ikke så udbredt længere, men polterabend er stadig en sjov og festlig måde for brudeparret at fejre deres kommende bryllup med deres venner og familie.

Bryllupsinvitationer

Et dansk bryllup starter ofte med en bryllupsinvitation, som sendes ud til gæsterne et par måneder før selve brylluppet.

Invitationen indeholder typisk information om dato, tid og sted for brylluppet samt eventuelle særlige instruktioner eller ønsker fra brudeparret.

Hvor skal vi sove i nat

En traditioner,  at brudeparret sover hver for sig natten før brylluppet.

Denne tradition har sin oprindelse i en gammel overtro om, at det bringer lykke og god vind, hvis brudeparret sover hver for sig natten før brylluppet.

Traditionen er ikke så udbredt som før i tiden, men der er stadig nogle brude og gomme, der vælger at følge denne tradition.

Brudeparret vil ofte sove hver for sig natten før brylluppet for at symbolisere, at de er selvstændige individer, inden de bliver slået sammen som ægtefæller.

Ofte sover bruden ved sin “maid of honor” mens gommen sover hos sin “best man”, eller de sover ved nogle familiemedlemmer.

Selvom denne tradition ikke er så udbredt som før i tiden, er den stadig en del af mange danske bryllupper, og den symboliserer respekt og anerkendelse af brudeparrets selvstændighed inden deres bryllup.

Sådan startes dagen

Brudeparret starter ofte dagen med at være sammen med deres nærmeste familie og venner, inden de skal videre til selve brylluppet.

Dette kan være ved at have morgenmad sammen, gøre sig klar til dagen.

På vej til kirke / rådhus

Et af de mest ikoniske øjeblikke ved et dansk bryllup er, når brudeparret kører i en åben bil, ofte en limousine, gennem byen til kirken eller rådhuset, hvor brylluppet finder sted.

Brudeparret følges ofte af en procession af brudepiger og brudesvende, der bærer blomster og bannere.

I kirken / på rådhuset

Når brudeparret ankommer til kirken eller rådhuset, vil de typisk blive mødt af deres forældre, som følger dem ind i kirken eller rådhuset.

Der vil ofte være musik og sange, mens brudeparret går ned ad midtergangen. Bryllupsceremonien indeholder typisk taler fra brudeparret, præsten eller dommeren, samt bønner og sange.

Efter bryllupsceremonien vil brudeparret ofte få kastet ris eller blomsterblade på sig af gæsterne, når de forlader kirken eller rådhuset som gift par.

Brudens far giver hende bort

Lidt i forlængelse af traditionen, hvor gommen skal spørge sin kommende svigerfar om tilladelse til at fri til sin kommende brud, følger denne tradition.

Her skal brudens far skal give hende bort under ceremonien.

Denne tradition har sin oprindelse i en gammel overtro om, at brudens far skulle give sin datter videre til gommen, der herefter overtog ansvaret for hende.

Traditionen foregår typisk under bryllup ceremonien, hvor brudens far vil føre hende ned ad kirkegulvet og give hende videre til gommen.

Gommen vil så tage bruden under armen og føre hende op til alteret, hvor de vil blive viet.

Selvom denne tradition ikke er så udbredt som før i tiden, er den stadig en del af mange danske bryllupper, og den symboliserer brudens fars overgivelse af ansvaret for hende til gommen.

Er brudens far gået bort, er det ofte en onkel, eller anden mandlig del af brudens familie, der overtager dette ansvar.

Efter ceremonien

Efter bryllupsceremonien vil der ofte være en reception, hvor brudeparret modtager gratulationer og gaver fra gæsterne, og hvor der vil være musik, mad og dans.

En af de mest populære traditioner ved et dansk bryllup er at skære brudekagen, som typisk er en stor, flot kage med flere lag. Brudeparret skærer ofte den første skive af kagen sammen, mens gæsterne ser på.

Første dans / Brudevals

Brudevalsen er en tradition, der følges ved mange bryllupper verden over, og det er et særligt øjeblik, hvor brudeparret danser den første dans sammen efter bryllupsceremonien.

Brudevalsen er ofte en romantisk og sentimental dans, der symboliserer brudeparrets kærlighed og løfte til hinanden.

Brudevalsen finder typisk sted under receptionen, efter at brudeparret har skåret brudekagen sammen.

Vigtigste er, ifølge traditionen og overtro, at brudevalsen finder sted inden klokken slår midnat.

Brudeparret vil ofte vælge en særlig sang, der betyder noget for dem, og så danse den første dans sammen foran alle gæsterne.

De fleste vælger dog den klassiske brudevals, som også kan høres i videoen.

Her har brudeparret øvet sig på den klassiske vals, så de er klar til dansen.

Brudevalsen er et af de mest ikoniske øjeblikke ved et bryllup, og det er ofte et tidspunkt, hvor brudeparret kan være alene sammen og nyde hinandens selskab i et par minutter, inden de fortsætter festen med gæsterne.

Brudevalsen kan være en særlig og mindeværdig del af brylluppet for brudeparret, og derfor er det ofte en tradition, der planlægges med omhu og kærlighed.

En tradition er at brudeparret danser, i en ring omgivet af gæsterne.

Når musikken er ved at nå sin ende, så klapper gæsterne og bevæger sig stille ind imod brudeparret, der til sidst ikke kan bevæge sig rundt, og derfor er nødt til at kysse hinanden.

Bryllupsløfter

En anden tradition ved et dansk bryllup er, at brudeparret ofte har et “bryllupsløfte” eller en “bryllupspagt”, som er et løfte, de giver hinanden om at elske, respektere og værne om hinanden gennem alle livets op- og nedture.

Blomster og tærter

Der er også en række mindre traditioner, der følges ved et dansk bryllup.

Dette kan f.eks. være, at brudeparret bærer blomster i deres hår eller at brudepigen bærer en sløjfe på sin kjole, som symboliserer hendes udstrakte hånd til sin mand.

Det kan også være, at brudeparret har en lille “bryllupsø”, som er en lille tærte, de deler med hinanden under receptionen.

Man gemmer bryllupskagen

Når man får en bryllupskage, så er der mange der får en, hvor den er i 3 eller flere lag.

Traditionen er så at man gemmer det mindste lag, fryser det ned og spiser det året efter, på sin 1 års bryllupsdag.

Det kan du læse mere om i vores artikel om bryllupsdage, deres betydning og traditioner.

Kast af brudebuket

I de senere år er der også blevet populært at tilføje internationale eller alternative traditioner til et dansk bryllup, f.eks. at have en “bryllupsbuket kast”, hvor brudepigen kaster sin buket til de singlekvinder.

Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt

“Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt” er en tradition, der følges af mange brude ved deres bryllup.

Traditionen siger, at bruden skal have noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt på sig under brylluppet for at bringe lykke og god vind fremover.

“Noget gammelt” kan f.eks. være et gammelt familie smykke, eller et stykke tøj, der har betydning for bruden.

“Noget nyt” kan være brudekjolen eller andre nye elementer i brudens outfit.
“Noget lånt” kan være noget, bruden har lånt af en nær veninde eller familiemedlem, f.eks. et smykke eller en taske.

“Noget blåt” kan være en blå detalje i brudens outfit, f.eks. en blå sløjfe eller blå blomster i hendes buket.

Traditionen stammer fra Victoriatiden i England, hvor brude ofte havde blå elementer i deres outfit, da blå var symbolet på troskab og kærlighed.

I dag er “noget blåt” blevet til en populær tradition ved bryllupper verden over, og mange brude vælger at følge traditionen for at bringe lykke og godt omen til deres bryllup.

Kys på brud og gom

Forlader gommen sin plads, er det mændene i selskabet, der skynder sig op og kysser bruden på kinden.

Når bruden forlader sin plads ved højbordet, er det en tradition, at kvinderne i selskabet skynder sig op og kysser gommen på kinden.

Dette er en tradition, der ofte følges ved danske bryllupper, og den har sin oprindelse i en gammel overtro om, at det bringer lykke og god vind, hvis bruden og gommen får et kys fra hver af deres køn.

Når bruden forlader sin plads ved højbordet, vil kvinderne i selskabet ofte skynde sig op og kysse gommen på kinden, mens mændene venter på deres tur.

Forlader gommen sin plads, vil mændene i selskabet ofte skynde sig op og kysse bruden på kinden, mens kvinderne venter på deres tur.

Selvom dette er en sjov og festlig tradition, er det vigtigt at huske, at det er frivilligt for deltagerne at tage del i denne tradition, og ingen skal føle sig presset til at kysse nogen, de ikke ønsker at kysse.

Traditionen er ment at være en hyggelig og festlig del af brylluppet, og det er vigtigt, at alle føler sig trygge og respekteret under selskabet.

Kys under og over bordet

Under middagen til et bryllup, kan gæsterne begynde at slå deres gaffel eller kniv i tallerkener.

Herefter skal brudeparet op og stå på deres stole, og give hinanden et kyd, mens gæsterne ser på.

Det efterfølges umiddelbart efter af en anden tradition, der ofte følges ved danske bryllupper, , at brudeparret skal kysse hinanden under bordet, når gæsterne tramper i gulvet.

Dette er en sjov og festlig tradition, der typisk finder sted under receptionen efter bryllupsceremonien.

Når brudeparret sidder ved højbordet, vil gæsterne ofte begynde at trampe i gulvet og råbe “Kys, kys, kys!” for at få brudeparet til at kysse hinanden.

Brudeparret vil så oftekravle under boedet og kysse hinanden, mens gæsterne fortsætter med at trampe i gulvet og juble.

Dette er en tradition, der har sin oprindelse i overtro om, at et kys under bordet bringer lykke og god vind til brudeparret.

Klip i slør og strømpe

En anden tradition, der ofte følges ved danske bryllupper, er at klippe i brudens slør og i gommens strømpe.

Denne tradition har sin oprindelse i overtro om, at det bringer lykke og god vind, hvis brudeparret deler et stykke af deres bryllupsoutfit med gæsterne.

Traditionen foregår typisk under receptionen, efter at brudeparret hardanset brudevals sammen.

Gæsterne vil ofte komme op til brudeparret og bede om at få lov til at klippe i brudens slør eller i gommens strømpe.

Dog foregår det ved mange bryllupper under en vis tvang.

Brudeparret vil så ofte give dem lov og holde et stykke af deres outfit, mens gæsterne klipper et lille stykke af.

Traditionen tro er det kvinderne der klipper i brudens slør, mens mændene får hevet gommens sko af og klipper et stykke af strømperne.

Dette er en sjov og festlig tradition, der er en del af mange danske bryllupper, men det er vigtigt at huske, at brudeparret altid har ret til at vælge, om de vil dele et stykke af deres outfit med gæsterne eller ej.

Traditionen er ment at være en hyggelig og festlig del af brylluppet.

Det er også tradition i dag, at bruden har et ekstra slør, hun tager på, når tiden til dette er kommet, så der ikke bliver klippet i det originale slør.

En tur over dørtærsklen

En anden tradition, der ofte følges ved danske bryllupper, er, at gommen skal bære bruden over dørtærsklen, når de forlader bryllupet.

Denne tradition har sin oprindelse i overtro om, at det bringer lykke og god vind, hvis gommen bærer bruden over dørtærsklen, inden de forlader bryllupet.

Traditionen foregår typisk, når brudeparret forlader bryllups receptionen og skal til at tage hjem eller til deres bryllupsrejse.

Gommen vil ofte bære bruden over dørtærsklen, mens brudepigen holder fast i hans skuldre og stråler af lykke og kærlighed.

Dette er en sød og romantisk tradition, der er en del af mange danske bryllupper, og den symboliserer gommens løfte om at beskytte og værne om sin brud.

Bryllupsrejsen

Bryllupsrejsen er en tradition, der følges af mange brude og gomme efter deres bryllup, og det er en særlig rejse, hvor brudeparret kan nyde hinandens selskab og fejre deres kærlighed.

Bryllupsrejsen er ofte en romantisk og afslappende rejse, hvor brudeparret kan slappe af, nyde hinandens selskab og starte deres nye liv sammen.

Bryllupsrejsen er ikke en tradition, der følges af alle brude og gomme, men for mange er det en vigtig del af brylluppet, da det giver dem mulighed for at slippe væk fra hverdagens stress og nyde hinandens selskab i en særlig og romantisk atmosfære.

Bryllupsrejsen kan være en god måde for brudeparret at starte deres nye liv sammen på og skabe minder, de kan tænke tilbage på i årene fremover.

Mange brudepar tager ikke afsted på bryllupsrejse lige efter brylluppet, men planlægger en større rejse i den nære fremtid, så de lige kan få alt overstået fra brylluppet først.

En mønt i skoen

En tradition, der ofte følges ved danske bryllupper, er at sætte en mønt i skoen.

Denne tradition har sin oprindelse i en gammel overtro om, at det bringer lykke og god vind, hvis bruden har en mønt i sin sko.

Traditionen foregår typisk, inden bruden tager sit bryllups kjole på. Bruden vil ofte sætte en mønt i sin sko for at symbolisere lykke og godt omen, og for at sikre sig, at hun har økonomisk stabilitet i sit nye liv som ægtefælle.

Brudens forældre skal betale festen

Det er en tradition, der har været udbredt i mange kulturer, at brudens familie skal betale for brylluppet.

Denne tradition har sin oprindelse i en gammel overtro om, at det er brudens familie, der har ansvaret for at arrangere og betale for brylluppet.

I moderne danske bryllupper er det dog ikke så udbredt at følge denne tradition længere.

Det er blevet mere almindeligt, at brudeparret selv planlægger og betaler for deres bryllup, og at brudens familie og gommens familie ikke nødvendigvis er ansvarlige for at betale for brylluppet.

Dåser bag bilen

I dag bliver et brudepar gerne og nyder festen, til den slutter. Men i gamle dage skulle brudeparret forlade festen som de første.

Her satte gæsterne dåser og andet bag bilen, der skulle larme meget.

Man mente det ville skræmme onde ånder væk, og bringe lykke ind i brudeparrets liv.

Afsluttende bemærkninger

Der er rigtig mange bryllupstraditioner til et Dansk bryllup.

Nogle er meget gammeldags, og passer måske ikke helt ind i, hvordan vi ser verden i dag.

Men mange brudepar følger traditionerne, netop fordi det er det traditionelle og gamle de har drømt om.

Mange brudepar prøver også at gøre traditionerne til deres egne, og prøver at finde en måde, så brylluppet bliver unikt.

Del artiklen:

Populære Artikler

Find mere inspiration hos vores partnere herunder: